Ovocné stromy

Péče o ovocné stromy

Jarní práce na zahradě je pro mnohé velkým relaxem. Užíváme si to, že jsou konečně zase vidět barvy a vše není jen černobílé. Prořezávání stromů je jedno z nejčastějších témat přicházejícího jara. Abyste z Vaší zahrady měli radost a přinášela Vám potěšení, je potřeba se o ni pečlivě starat.

Například jabloně a meruňky potřebují dobrou péči a je třeba je vždy na jaře prostřihávat, ještě před rašením. Správně pěstěná koruna těchto stromů má jeden hlavní výhon se čtyřmi kosterními větvemi. Výhony, které jsou přebytečné je potřeba jemně odříznout. Jako specialisté z NERA GREEN Vám s tím rádi pomůžeme. Pokud se rozhodnete  ošetřit ovocné stromy svépomocí, pak u správného ořezu postupujte následovně:  U stromů odstraníme veškeré nárosty, které vedou kolmo k nebi nebo do středu stromu. Větve, které tvarujeme s ohledem na kultivaci koruny, stříháme na vnitřní pupen tak, aby růstový pupen, který bude tvořit požadovaný nárůst, byl vždy na vnější straně. Toto jsou základní pravidla pro ořez jabloní a meruněk, která je potřeba dodržet, abyste si zajistili kvalitní úrodu. Veškeré práce děláme velmi šetrně, abychom co nejméně narušili přirozený růst stromu. Řezy také ošetříme, aby se do rány nedostala žádná stromová choroba. K ošetření se používají různé hojivé balzámy vosky atd.

Pokud necháte ovocný stromek plně růst vlastním životem bez ořezávání, začnou přebytečné větvičky usychat a tím pádem se sníží úroda stromu. Větve, které postupně schnou, se strom snaží vyživovat a tím pádem mu nezbývá dostatek energie pro to, aby plně plodil na větvích, které jsou zdravé. Strom bude tedy plodit jen po obvodu koruny a ne dlouho. Ořezáváním větví tedy strom výrazně omlazujete a je dobré ho dělat i několikrát do roka, pokud je potřeba.

Chcete poradit s péčí o ovocné stromky?

Sdílet příspěvěk