Skleník

Skleník

Pokud jste se rozhodli, že si chcete sami pěstovat zeleninu, nejlepší volbou je tedy skleník. Kdo už skleník má určitě ví, že je s ním spojeno mnoho povinností a práce, ale také nezaměnitelná radost. Vidíte růst svých rostlinek od semínka až po sklizeň a víte, že si tu vypěstovanou zeleninu zasloužíte, protože jste si opravdu mákli. ?

Jestliže jste na jaře zaseli semínka do svého skleníku, už jste pravděpodobně sklízeli nebo Vás další sklizeň ještě čeká. Není nad ten skvělý pocit, kdy vejdete do svého skleníku, nadechnete se a cítíte jeho specifickou vůni, kterou tvoří stonky, plody zeleniny, hlína, vlhkost, slunce. Pak si utrhnete vlastnoručně vypěstované nádherně červené a šťavnaté rajče a cítíte tu jeho úžasnou chuť. Žádná chuť kupované zeleniny se nevyrovná té z domácího skleníku, o který se sami staráme. Víme, že to je to pravé a zdravé pro naše tělo.

Kolem skleníku je ovšem plno práce. Nejdříve připravit hlínu, poté zasít sazeničky a pak každý den, každou chvilku netrpělivě kontrolovat, kdy už ta malá rostlinka vyleze ven. Správně zalévat, ošetřovat a samozřejmě se také kochat svým výtvorem. Při pěstování ve skleníku se bohužel nevyhneme škůdcům, kteří nám rostliny mohou napadat a zkazit tak naši radost. Nejraději skleník navštěvují mravenci a mšice. Pozor si musíme dávat také na přebytečnou vlhkost, která by mohla tvořit plísně, proto je důležité přivádět do skleníku dost čerstvého vzduchu a větrat.

Sdílet příspěvěk