Správná vodní péče o zahradu

Správná vodní péče o zahradu

Přichází čas léta, které se díky přetrvávajícímu deštivému počasí zdálo být velmi daleko. Buďme ale za déšť vděční, příroda je už teď nádherně zelená. Tedy i naše zahrady budou díky deštivému jaru svěží a barevné. Vlhkost by se v půdě měla déle udržet a podle toho budou plody přírody hojnější.

Voda je pro rostliny stejně jako pro nás jedním z nejdůležitějších zdrojů energie, kterou potřebují k rozvoji a růstu. Jistě přijde i pár dní, kdy bude v létě sucho a my budeme muset naše zahradní výtvory zalít.

Rostliny mají nejraději vodu dešťovou a odstátou. Pokud máte možnost, postavte na zahradu sud, ve kterém se bude hromadit dešťová voda. Tu můžete poté používat na zalévání květin, keřů, stromů atd.. Pokud neprší dost, aby se sud naplnil, je dobré načerpat do něj vodu hadicí. Tuto vodu použijte až se trochu ustálí a zteplá. Pro rostliny je v suchých vedrech lepší voda vlažná, jelikož studenou přímo z hadice dostávají teplotní šok a to jim neprospívá. Zalévání provádějte brzy ráno nebo v pozdní večer. Přes den, kdy je největší horko, není dobré zahradu zalévat.

Každá rostlina potřebuje jiné množství vody, což je dost náročné, pokud máte velikou zahradu. Nejvíce vody potřebují rostliny, které kvetou a také zelenina, u které musíte ale dát pozor na přelití. Přebytečná vlhkost podporuje vznik plísní a dalších chorob, které se v půdě mohou množit. Správné zalévání rostlin je pro růst důležité, proto si ho určitě dobře nastudujte.

Sdílet příspěvěk